PKS Sähkösopimus

PKS Katkot

Katkot-häiriötietopalvelusta näet sähkönjakelun keskeytystilanteen ja niiden sijainnin kartalla. Palveluun kirjautumalla näet omien sähkönkäyttöpaikkojesi häiriötiedot ja voit tilata häiriötiedot tekstiviestinä tai sähköpostina sekä määritellä lähetysajat.

Muilta sivuilta löydät hyödyllistä tietoa sähkökatkoihin varautumisesta ja sähköturvallisuudesta.

Tiedotteet

 • 30.5.2020 6:12:00 Laaja sähköhäiriö Kontiolahden alueella 30.5.2020

  Laaja sähköhäiriö Kontiolahden alueella 30.5.2020

  30.5.2020 lauantain vastaisena yönä n. klo 3:10 kytkeytyi irti verkosta PKS Sähkönsiirto Oy:n Lehmon sekä Kuurnan sähköasemat. Tämä aiheutti laajan sähkökatkon Kontiolahden, Lehmon sekä Kuurnan ympäristössä ja sähköttömänä oli pahimmillaan yli kymmenentuhatta asiakasta. Vikakeskeytys kesti n. klo 3:11 – 4:45 välisen ajan.

  Itä-Suomessa on meneillään suuret kantaverkon uusinta työt, jonka vuoksi 110 kV siirtoverkon kytkentätila on poikkeuksellinen ja haastava. Alustavan selvityksen mukaan, siirtoverkon jännite nousi normaalia korkeammalle tasolle, aiheuttaen 110 kV siirtoverkon katkaisijan laukaisun. Itä-Suomen siirtoverkon jännitteisiin vaikuttaa nyt erityisesti normaalia pidemmät kantaverkon siirtomatkat, kun johto-osuuksia on poissa käytöstä töiden aikana, sekä sähkön kulutuksen ja tuotannon suhde.   

   

 • 25.5.2020 14:53:00 Jokakeväinen hanhenmarssi häiritsee jälleen sähkönjakelua

  Jokakeväinen hanhenmarssi häiritsee jälleen sähkönjakelua

  Sakeat hanhiparvet ovat jälleen matkaamassa maakuntamme yli pohjoiseen pesimäpaikoilleen ja pysähtyvät tankkaustauolle tutuilla ruokailupaikoillaan erityisesti Tohmajärven ja Wärtsilän seuduilla. Maanviljelylle aiheutuvien vahinkojen lisäksi nuo uljaat luontokappaleet törmäilevät myös sähköjohtoihin ja aiheuttavat lyhyitä sähkökatkoksia, jotka painottuvat aikaiseen aamuun ja iltaan.

  Sähkönjakeluverkko on varustettu automatiikalla, jonka tehtävänä on suojata sähköverkkoa ja asiakkaiden laitteita vaurioitumiselta. Kun automatiikka havaitsee vian sähköverkossa, sähköt katkeavat muutamaksi sekunniksi ja palautuvat heti takaisin (ns. pikajälleenkytkentä). Tyypillinen pikajälleenkytkennän aiheuttaja onkin johtoon törmännyt lintu.

  Jollei vika ole poistunut, sähkö katkeaa uudelleen muutamaksi minuutiksi (ns. aikajälleenkytkentä). Tuona aikana monet vian aiheuttajat, kuten johdoille lentäneet puiden oksat, ehtivät palaa pois. Monet sähkölaitteet, kuten esimerkiksi eläintilojen ruokinta-automaatit ja kuljettimet vaativat releen napsautusta aikajälleenkytkennän jälkeen.

  PKS Sähkönsiirron verkkoalueen yli syksyisin lentävät 500 – 800 000 hanhea ja tuhannet muut linnut aiheuttavat vuosittain 400–500 lyhyttä sähkökatkosta.

  Kuinka lintujen aiheuttamiin sähkökatkoihin voi varautua

  Lintujen törmäilyjä johtoihin pyritään vähentämään asentamalla vahinkoherkille johto-osuuksille viiden metrin välein lintulippuja, jotka tuulessa väpättäessään välkkyvät auringon valossa huomiota herättävästi. Näiden lintuvaroittimien onkin todettu vähentävän törmäyksiä varsin tehokkaasti. PKS Sähkönsiirron verkkoalueella lintulippuja on asennettu yhteensä lähes 10 000 kappaletta yli 50 kilometrin pituiselle matkalle. Lintujen aiheuttamisen häiriöiden määrä vähenee jonkin verran myös maakaapeloinnin ansiosta, kun sähköverkkoa peruskorjataan investointiohjelman mukaisesti.

  Jos maatilalla on käytössä sähkökatkoille herkkää automatiikkaa tai kotona on tarvetta varmistaa keskeytymätön virransyöttö esimerkiksi tietokoneelle, kannattaa hankkia akulla varustettu UPS-laite. UPS liitetään pistorasian ja sähkölaitteen väliin ja se syöttää virtaa suojaamilleen laitteille akkunsa kapasiteetin rajoissa. Tyypillisesti virtaa riittää muutamien minuuttien ajan, jolloin tietokoneen ehtii sulkea hallitusti.

 • 11.11.2015 16:49:00 Voit ilmoittaa vikapaikan myös sähköpostilla

  Voit ilmoittaa vikapaikan myös sähköpostilla

  Jos havaitset sähkönjakelua vaarantavan puun, tai muun huonionarvoisen asian, voit ilmoittaa siitä meille myös sähköpostilla osoitteeseen: vikapaikka@pks.fi. Voit liittää mukaan myös valokuvan viasta.

Vikakeskeytykset

 • Tällä hetkellä ei ole jakeluhäiriöihin liittyvää tiedotettavaa

Tulevat työkeskeytykset